Συνέντευξη με τον ερμηνευτή και δάσκαλο βυζαντινής μουσικής Γιώργο Φανάρα

Ο Γιώργος Φανάρας μας μιλάει για την πορεία του στη μουσική, τη σχέση του με το τραγούδι και για τη σημασία της βυζαντινής μουσικής

Γιατί αποφασίσατε να ασχοληθείτε με τη βυζαντινή μουσική;

Η αλήθεια είναι πως δεν το αποφάσισα εγώ… Ξεκίνησα τη βυζαντινή μουσική από εννιά χρονών και αυτό επειδή ήρθε μόνο του αφού πηγαίνοντας από μικρός στην εκκλησία ανακάλυψα ότι έχω σωστή φωνή και έτσι ξεκίνησα να ψάλλω σιγά σιγά, διότι ήταν ο χώρος που κινούταν η οικογένειά μου. 

Η βυζαντινή μουσική περιορίζεται στην εκκλησιαστική μουσική αποκλειστικά ή βρίσκει στοιχεία σε άλλα είδη;

Ναι, περιορίζεται αποκλειστικά σε αυτή, ίσως κάποια άλλα είδη μουσικής έχουν επηρεαστεί από αυτήν…

Μπορούμε να πούμε ότι η βυζαντινή μουσική είναι ελληνική μουσική και ποια είναι η σχέση με το δημοτικό τραγούδι;

Κατά τα λεγόμενα πολλών θεωρείται κατεξοχήν ελληνική μουσική, διότι ξεκίνησε από την αρχαία Ελλάδα. Ήκμασε στα χρόνια του Βυζαντίου και εκεί διαχωρίστηκε στην εκκλησιαστική και στην κοσμική μουσική, η οποία μάλλον αποτελεί το δημοτικό τραγούδι, ειδικότερα το μικρασιατικό, σμυρναίικο και λοιπών κοντινών περιοχών.

Στα μικρά παιδιά που μαθαίνουν μουσική, τι μπορεί να τους προσφέρει η επαφή με τη βυζαντινή μουσική;

Στα μικρά παιδιά, η βυζαντινή μουσική προσφέρει καταρχήν υψηλού επιπέδου μουσικές γνώσεις, επαφή με την ιστορία της ελληνικής μουσικής και εν συνέχεια γνώσεις πάνω σε ένα σπάνιο είδος λειτουργήματος-επαγγέλματος αυτό του ιεροψάλτου. Επίσης, προσφέρει τη μοναδικότητα της εγχώριας μουσικής μας παγκοσμίως. Είμαστε ίσως η μόνη χώρα στον κόσμο που έχουμε δική μας μουσική και σημειογραφία.

Ο κόσμος συνδέει τη βυζαντινή μουσική αποκλειστικά με την εκκλησία
Βλέπω ότι έχετε συνεργαστεί με λαϊκούς, ροκ και άλλους καλλιτέχνες. Λαμβάνοντας υπόψη το διαφορετικό μουσικό υπόβαθρο, ποιος είναι ο κοινός τόπος αυτών των συνεργασιών;

Ο κοινός τόπος είναι η “καλή” μουσική που υπάρχει σε όλα τα είδη. Από εκεί και πέρα “παντρέματα” ειδών γίνονται παντού χρόνια τώρα.

Ποια συνεργασία θα θέλατε να επαναλάβετε και γιατί;

Η συνεργασία μου με τη Μαρινέλλα αφενός και το Μάριο Τόκα αφετέρου ήταν σταθμός στην καλλιτεχνική μου πορεία. Συνδύαζε όλα όσα με ευχαριστούσαν, ποιότητα, καλή μουσική, καλούς μουσικούς, ευγένεια, χιούμορ, καλλιτεχνική αποδοχή, γνωριμίες κτλ.

Μίλησε μας για το νέο σου κομμάτι;

Το νέο τραγούδι “έλα πάρε με” είναι ένα τραγούδι που βγήκε από το συρτάρι μου έπειτα από 20 χρόνια. Ενορχηστρώθηκε τελείως διαφορετικά από την πρωταρχική προσέγγιση και αυτό τελικά ήταν που έκανε τη διαφορά. Έγινε ένα ευχάριστο, δροσερό τραγούδι με ερωτικό στίχο και περισσότερο ηλεκτρικό ήχο. Ίσως είναι το πρώτο μας εγχείρημα να προσεγγίσω με αυτό τον τρόπο μία ενορχήστρωση, μέσα από το πρίσμα της δικής μου ερμηνείας.

Ποιος είναι ο ρόλος του καλλιτέχνη απέναντι στην κοινωνία και στη μουσική γενικότερα;

Ο ρόλος ενός καλλιτέχνη κατά την άποψή μου είναι να προσφέρει πολιτισμό και ψυχ-αγωγία. Η μουσική είναι μία παγκόσμια γλώσσα με την οποία μπορούν να επικοινωνήσουν οι πάντες μεταξύ τους. Η μουσική προάγει το πνεύμα, προσφέρει συναίσθημα, δημιουργεί διαθέσεις πνευματικές, έχει μεγάλη επιρροή στις ζωές των ανθρώπων. Γνωρίζω ανθρώπους που δεν μπορούν χωρίς να ακούν μουσική, είτε στο αμάξι, στο γραφείο, στο σπίτι κτλ. Έχοντας ο καλλιτέχνης σωστή στάση απέναντι στη μουσική καλλιεργεί ήθη και πολιτισμό!!! Η σωστή χρήση είναι χάρισμα, η κατά-χρηση είναι κατάρα, όλα είναι θέμα διάκρισης και υψηλού γούστου.

Share on
Facebook
Twitter