Ποιο είναι το ιδανικό βάρος για άνδρες, γυναίκες και παιδιά;

Η διατροφολόγος Άσπα Βαρδάκη μας εξηγεί τους παράγοντες που συντελούν στο αποτέλεσμα του ιδανικού βάρους για άνδρες, γυναίκες και παιδιά.

Πολλοί αναρωτιούνται ποιο είναι το ιδανικό βάρος τους. Και ενώ υπάρχουν κάποιοι πίνακες που μπορούν να μας το δείξουν αυτό, τελικά είναι μία ερώτηση με όχι τόσο απλή απάντηση. Αυτό συμβαίνει επειδή υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που διαδραματίζουν κάποιο ρόλο στο κάθε άτομο. Και καλό θα ήταν να τους λάβουμε υπ’ όψιν μας. Αυτοί είναι οι εξής:

Το ύψος

Η ηλικία

Το φύλο

Ο λόγος μυών – λίπους

Το ποσοστό του σωματικού λίπους

Μία μέθοδος για να προσδιορίσουμε το ιδανικό μας βάρος είναι ο Δείκτης Μάζας Σώματος (ΔΜΣ). Αυτό είναι ένα καλό εργαλείο, αλλά έχει ως κριτήριο μόνο το βάρος και το ύψος ενός ατόμου.

Η ηλικία είναι ένας επίσης σημαντικός παράγοντας. Στα μωρά και τα παιδιά κρίνεται βάση πινάκων, που δείχνουν τις καμπύλες ανάπτυξης τους, αν δηλαδή αναπτύσσονται φυσιολογικά, ή αν είναι υπέρβαρα ή ελλιποβαρή, πάλι παίρνοντας ως δεδομένο την ηλικία, το ύψος και το βάρος τους.

Στους ενήλικες όσο αυξάνεται η ηλικία, αλλάζουν και τα φυσιολογικά όρια του ιδανικού σωματικού βάρους τους.

Ένα άλλο κριτήριο είναι το φύλο. Οι γυναίκες έχουν φυσιολογικά περισσότερο λιπώδη ιστό και λιγότερο μυϊκό, από ό,τι οι άνδρες.

Ο λόγος μυών – λίπους είναι ένας παράγοντας που εκτός από το οπτικό κομμάτι, μπορεί να έχει αντίκτυπο και στην υγεία. Για παράδειγμα οι αθλητές έχουν αυξημένη μυϊκή μάζα και λιγότερο λίπος. Αυτό τους κάνει να έχουν αυξημένο ΔΜΣ, επειδή η μυϊκή μάζα ζυγίζει περισσότερο από τη λιπώδη, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι υπέρβαροι.

Επίσης σημαντικό είναι να εξετάσουμε που είναι οι αποθήκες λίπους στον κάθε άνθρωπο. Αυτό που λέμε απλά αν έχει σωματότυπο “μήλου” ή “αχλαδιού”. Όσοι έχουν αποθηκευμένο λίπος γύρω από τη μέση, είναι πιο πιθανόν να αναπτύξουν καρδιαγγειακές παθήσεις και διαβήτη.

Ο τελευταίος παράγοντας που αναφέραμε είναι το ποσοστό του λίπους. Δηλαδή ο λόγος του βάρους του λίπους ως προς το συνολικό βάρος.

Το λίπος περιλαμβάνει το απαραίτητο λίπος, το οποίο χρειάζεται ένα άτομο για να επιβιώσει και να κάνει τις φυσιολογικές λειτουργίες του οργανισμού του, καθώς και το αποθηκευμένο λίπος, το οποίο προστατεύει τα εσωτερικά του όργανα και ο οργανισμός μπορεί να χρησιμοποιήσει για ενέργεια. Όταν το ποσοστό του σωματικού λίπους είναι αυξημένο, αυξάνεται και ο κίνδυνος για καρδιαγγειακές παθήσεις, υπέρταση, διαβήτη, εγκεφαλικό.

Από όλα αυτά μπορούμε για ακόμα μια φορά να συμπεράνουμε τη διαφορετικότητα του καθενός.

Όλα τα άτομα είναι μοναδικά και ξεχωριστά!

Share on
Facebook
Twitter