Διατροφή στη νηστεία

Της Άσπας Βαρδάκη
Κατά την περίοδο της νηστείας τα τρόφιμα που αποφεύγουμε είναι αυτά που έχουν ζωική προέλευση, το κρέας, τα ψάρια, τα γαλακτοκομικά και τα αυγά.
Νηστίσιμα τρόφιμα είναι:
Δημητριακά
Ρύζι και Ζυμαρικά
Φρούτα
Λαχανικά
Όσπρια
Ξηροί καρποί
Σόγια
Φυτικά γάλατα
Ελαιόλαδο
Φυτική μαργαρίνη και άλλα έλαια
Θαλασσινά
Ταραμάς
Τα οφέλη της νηστείας είναι τα εξής:
Αύξηση της κατανάλωσης φυτικών ινών
Αύξηση της κατανάλωσης καλών λιπαρών (μονοακόρεστων, πολυακόρεστων, ω-6 λιπαρών)
Μείωση κορεσμένων λιπαρών
Μείωσης πρόσληψης χοληστερόλης

Ο περιορισμός των ζωικών τροφίμων έχει ως επακόλουθο τη μείωση της χοληστερίνης.
Επίσης έχοντας ένα καλό πλάνο διατροφής παρατηρείται και μείωση του σωματικού βάρους, λόγω της αυξημένης κατανάλωσης τροφών φυτικής προέλευσης, που περιέχουν λιγότερες θερμίδες και περισσότερες φυτικές ίνες.
Αυτό που θα πρέπει να προσέξουμε κατά την διάρκεια της νηστείας είναι να καλύψουμε τις ανάγκες το οργανισμού σε σίδηρο και ασβέστιο, δύο ιχνοστοιχεία απαραίτητα για την ομαλή του λειτουργία, τα οποία περιέχονται κυρίως σε τρόφιμα ζωικής προέλευσης και γαλακτοκομικά προϊόντα.
Σίδηρος: επιλογή φυτικών τροφίμων που περιέχουν σίδηρο και σε συνδυασμό με βιταμίνη C αυξάνεται η απορρόφησή του από τον οργανισμό.
Φυτικές τροφές που περιέχουν σίδηρο:
· Σπανάκι και πράσινα φυλλώδη λαχανικά
· Φακές
· Σουσάμι
· Ξηροί καρποί (μεγαλύτερη περιεκτικότητα στα κάσιους)
· Μαύρη σοκολάτα ή σκόνη κακάο
Ασβέστιο: επιλογή φυτικών τροφίμων που περιέχουν ασβέστιο
· Λαχανικά (σπανάκι, μπάμιες, λαχανίδα kale, μπρόκολο)
· Όσπρια (ρεβίθια, φασόλια)
· Ξηροί καρποί (φυστίκια, αμύγδαλα)