Γιώργος Φανάρας

Με καταγωγή από την Κομοτηνή, ο Γιώργος Φανάρας ξεκίνησε τη βυζαντινή μουσική από την ηλικία των 9 ετών με δασκάλους τους Ζαχαρία Πασχαλίδη, το Χρύσανθο Θεοδοσόπουλο και το Χαρίλαο Ταλιαδώρο. Όπως μας αναφέρει στη συνέντευξή του,  πηγαίνοντας από μικρός στην εκκλησία τον οδήγησε στο να ανακαλύψει πως έχει σωστή φωνή και να ξεκινήσει να ψάλλει.

Στο εξωτερικό έχει συμμετάσχει σε πληθώρα συναυλιών με σημαντικότερες στο Παρίσι (Παναγία των Παρισίων), στην Αγία Πετρούπολη με Αγιορείτες Μοναχούς και στη Ουάσινγκτον στον Ι.Ν. Αγίας Σοφίας με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο. Ειδική αναφορά γίνεται στη συνεργασία του με το μουσικοσυνθέτη Μάριο Τόκα και στις συναυλίες του στη Βιέννη, στο Λονδίνο και στην Κύπρο. Οι συνεργασίες του άλλωστε έχουν γίνει με πληθώρα καλλιτεχνών όπως ενδεικτικά με το Γιώργο Νταλάρα, τη Μαρινέλλα, το Γιώργο Χατζηνάσιο, το Στέφανο Κορκολή, το Σταμάτη Κραουνάκη και άλλους σημαντικούς καλλιτέχνες.

Τέλος, η δισκογραφία του είναι σημαντική καθώς εκτός από τις συμμετοχές του στο “Όλοι μαύρα κι ένα πιάνο” του Σταμάτη Κραουνάκη και το “Et in arcadia ego” των Μανώλη Μητσιά και Κώστα Χατζή, έχει κυκλοφορήσει τέσσερα cd, “Για σένα τα λέω” (2006), “Επιστρέφω” (2009), “Αύγουστος μέσα μου” (2015) και το πιο πρόσφατο “Από στεριές και θάλασσες” (2019)

Share on
Facebook
Twitter