Μια Δεκαετία Αγάπης και Υποστήριξης: Η Πορεία του Συλλόγου Μ.Α.μ.Α Βέροιας στην Ενδυνάμωση Ατόμων με Αναπηρία
Καθώς ο Σύλλογος Μ.Α.μ.Α Βέροιας προσεγγίζει την δέκατη επέτειό του, η σημασία του έργου τους στην υποστήριξη ατόμων με αναπηρία είναι πιο εμφανής από ποτέ. Μέσα από τη δημιουργία Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης και την προώθηση προγραμμάτων που ενδυναμώνουν άτομα με αυτισμό και συναφείς αναπηρίες, ο Σύλλογος έχει καταστεί ένας ακρογωνιαίος λίθος για την κοινότητα της Βέροιας. Σε αυτήν τη συνέντευξη, θα εξερευνήσουμε τις εμπειρίες, τις προκλήσεις και τις επιτυχίες του συλλόγου μέσα από τις μαρτυρίες της Προέδρου και Ιδρυτικού Μέλους του Συλλόγου και μαμάς του Φώτη, της κας Ελένης Γεωργιάδου-Στεφανάκη, αναδεικνύοντας τον ανεκτίμητο ρόλο τους στη βελτίωση της ζωής πολλών ανθρώπων και των οικογενειών τους.
Ποια είναι τα προγράμματα που προσφέρονται στο Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Ατόμων με Αναπηρία και πώς συμβάλλουν στην υποστήριξη ατόμων με αυτισμό και συναφείς αναπηρίες;
Τα προγράμματα μας στα 2 ΚΔΑΠ Α.μ,ε.α είναι πολλαπλά και καλύπτουν μια μεγάλη γκάμα αναγκών και επιθυμιών όλων των ωφελούμενων μας( τα παιδιά, τους εφήβους , και τους νέους).
Τα προγράμματα είναι τα εξής : Προγράμματα Ημιαυτόνομης διαβίωσης, προγράμματα Άθλησης, προ επαγγελματικής εκπαίδευσης ,ομάδες κοινωνικοποίησης, δράσεις συμπερίληψης, δεξιότητες καθημερινής ζωής, μαγειρική, ρομποτική, φυσιοθεραπεία, εργοθεραπεία, υπηρεσίες ψυχολογικής στήριξης οικογένειας κ.ά.
Θα μπορούσατε να μας πείτε μια συγκεκριμένη ιστορία επιτυχίας που σημειώθηκε στο Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Ατόμων με Αναπηρία; Πώς επηρέασε το άτομο που εμπλέκεται και την οικογένειά του;
Σύντομα ο σύλλογος μας έχει γενέθλια, θα γίνει 10 χρονών (Μάρτη 2025). Οι ιστορίες επιτυχίας και θετικών αποτελεσμάτων για τους οφειλόμενων μας, για τις οικογένειες τους αλλά και για την κοινωνία γενικώς είναι αμέτρητες. Αυτές οι επιτυχίες είναι και ο λόγος που έχουμε τόσο ενέργεια και πίστη σε αυτό πού κάνουμε. Τα παιδιά και οι νέοι μας υποστηρίζονται ολιστικά μέσα από τα προγράμματα της ψυχοεκπαίδευσης και της δημιουργικής απασχόλησης, δράσεις κοινωνικοποίησης, ευκαιρίες να συμμετάσχουν σε δράσεις με συνομηλίκους και κοινωνικούς φορείς, έχουν, ως σήμερα, τρείς δικούς τους χώρους όπου μπορούν να πηγαίνουν με του συμμαθητές, τους φίλους και τα αδέλφια τους και να διασκεδάσουν. Αυτό όμως που εμείς θεωρούμε κύρια “success story” είναι οι θετικές αλλαγές στην καθημερινότητα των οικογενειών, κυρίως στους γονείς. Η ζωή τους είναι πιο ήρεμη και χαρούμενη γιατί το παιδί τους/ ο νέος τους βρήκε μια ποιότητα στην καθημερινότητα του/της. Τα προγράμματα ψυχολογικής υποστήριξης στα μέλη των οικογενειών έχουν προσφέρει γνώση, αποδοχή και ηρεμία.
Ως βασικό στέλεχος της M.A.μ.A., ποιες προσωπικές προκλήσεις αντιμετωπίσατε κατά την υπεράσπιση των ίσων δικαιωμάτων για τα άτομα με αυτισμό και πώς αντιμετωπίσατε αυτές τις προκλήσεις; Ποιες καθημερινές δυσκολίες έχει να αντιμετωπίσει ο Σύλλογος;
Οι προκλήσεις στην έναρξη ήταν πάρα πολλές από πολλές πλευρές. Σήμερα, μετά από σκληρή δουλειά και οργανωμένες δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης σε όλους τους φορείς και στην κοινότητα μπορούμε να πούμε ότι είμαστε ένας αποδεκτός σύλλογος με ουσιαστικό έργο. Οι δυσκολίες σήμερα εντοπίζονται κυρίως στα οικονομικά, όπως πολλοί σύλλογοι οι οποίοι μάχονται για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρίες. Οι διεκδικήσεις μας είναι συνεχόμενες. Οφείλουμε όμως ως σύλλογος γονέων να αναφερόμαστε πόσο μας έχουν αγκαλιάσει φίλοι και φορείς της περιοχής μας αλλά και από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό. Η εξωστρέφεια ήταν για εμάς από την αρχή ένα μεγάλο στοίχημα.
Πείτε μας μια προσωπική εμπειρία όπου οι προσπάθειες της M.A.μ.A. οδήγησαν σε μια σημαντική επιτυχία στην ευαισθητοποίηση σχετικά με τον αυτισμό στην τοπική σας κοινωνία.
Πολλές, αλλά το ότι τα παιδιά/ νέοι μας σήμερα περπατάνε στους δρόμους της πόλης και πολλοί γνωρίζουν τα μικρά τους ονόματα, το ότι τους καλούν να συμμετάσχουν σε διάφορες δράσεις και σήμερα έχουμε αρχίσει να επισκεπτόμαστε τοπικές επιχειρήσεις για να μάθουν οι νέοι μας πώς λειτουργούν (εστίαση, καφέ/μπαρ, εργοστάσια, κτλ) πιστεύω είναι τα καλύτερα παραδείγματα,,, και συνεχίζουμε δυναμικά.
Ποια είναι η συνεργασία σας με τους γονείς και ποια είναι η συμβολή των γονέων στα προγράμματα των παιδιών;
Οι γονείς είμαστε το μέλλον των παιδιών μας. Με αυτό το κάλεσμα αρχικά καλέσαμε τους γονείς να ενώσουμε τις δυνάμεις μας. Μετά θέσαμε το ερώτημα που απασχολεί όλους τους γονείς, ποιο είναι το μέλλον των παιδιών/ νέων μας;;; Βέβαια, για εμάς το ερώτημα τί θα απογίνει το άτομο στο φάσμα του αυτισμού όταν εμείς δεν θα είμαστε δίπλα τους είναι το δυνατό κίνητρο να συνεχίζουμε τους αγώνες μας.
Σε μία ομάδα οι δυσκολίες στις σχέσεις προκύπτουν αλλά οι λόγοι που εμείς είμαστε μια ομάδα είναι πολύ πιο σοβαροί από το να μας διαλύσουν. Ακολουθούμε πιστά και τους κανόνες επικοινωνίας, αλληλοσεβασμού και εμπιστοσύνης μεταξύ μας.
Πώς μπορούν οι άνθρωποι της κοινότητας να εμπλακούν με το M.A.M.A., είτε ως εθελοντές, είτε ως υποστηρικτές είτε ως συνεργάτες, για να βοηθήσουν στην προώθηση της αποστολής και των στόχων σας;
Ο Σύλλογος προωθεί μια φιλοσοφία «ανοιχτή πόρτα», άρα όλοι στην κοινωνία μας γνωρίζουν για το έργο μας. Συχνά οργανώνουμε δράσεις και πολλές από αυτές είναι με τα σχολεία της Ημαθίας, με φορείς και με κοινωνικές ομάδες. Η εξωστρέφεια του συλλόγου συνολικά είναι το μεγάλο στοίχημα για εμάς, μόνο έτσι πιστεύουμε πως θα μπορούμε να συνεχίσουμε το πολύτομο έργο για τα άτομα που αγαπάμε πιο πολύ- τα παιδιά μας και τις οικογένειες μας.
Οι τρόποι υποστήριξής μπορούν να είναι πολλαπλοί, ένταξη σε δράσεις, εθελοντική συμμετοχή φίλων όπου με την ειδικότητα τους, να πρεσβεύουν και να υποστηρίζουν τα δικαιώματα των ατόμων στο φάσμα του αυτισμού, να ανοίξουν τις επιχειρήσεις τους σε προγράμματα ένταξης στην αγορά εργασίας, και βέβαια με την οικονομική υποστήριξη των προγραμμάτων και δράσεων του συλλόγο
Τι
προγραμματίζετε για το μέλλον και ποιο είναι το όραμά σας;
Πολλά και απίθανα. Με την υποστήριξη
και του κράτους στοχεύουμε να αναπτύξουμε δύο σημαντικές δομές. 1. Ένα κέντρο
Προστατευόμενης και Παραγωγικής Επαγγελματικής Κατάρτισης, 2. Μια δομή για την
Ανεξάρτητη Διαβίωση- να μπορούν να έχουν το δικό τους σπίτι. 3.
Συνεργασία με παρόμοιους συλλόγους και στο εξωτερικό.
Παράλληλα να διεκδικήσουμε σε
συλλογικό επίπεδο την προστασία τόσο της οικογένειας που μεγαλώνει άτομο ή
άτομα στο φάσμα αλλά και το ίδιο το άτομο. Τα αντανακλαστικά του κράτους
απέναντι στον αυτισμό εξακολουθούν και είναι αργά…