Χαμηλή Αυτοπεποίθηση: Εξερευνώντας τις Ρίζες και Αναζητώντας την Αλλαγή

της Αννίτας Βλαχοπούλου

Οι περισσότεροι άνθρωποι που επισκέπτονται το γραφείο μου αντιμετωπίζουν προβλήματα λόγω χαμηλής αυτοπεποίθησης, δηλαδή μιας εσωτερικής αίσθησης βεβαιότητας και εμπιστοσύνης του εαυτού τους ότι είναι αρκετά ικανοί και ότι μπορούν να καταφέρνουν να ζουν ικανοποιητικά, να βάζουν στόχους και να τους πραγματοποιούν. Τα συμπτώματα που συνοδεύουν τη χαμηλή αυτοπεποίθηση είναι συνήθως δυσφορικά συναισθήματα άγχους, φόβου, λύπης και ντροπής τα οποία έρχονται να υπενθυμίσουν στο άτομο ότι είναι αδύναμο, με αποτέλεσμα να συγκρίνει τον εαυτό του με άλλους, πιστεύοντας ότι είναι καλύτεροι και ικανότεροι από αυτόν.

Οι άνθρωποι με χαμηλή αυτοπεποίθηση συνήθως ακούνε φράσεις του τύπου: “σκέψου θετικά”, “μπορείς να τα καταφέρεις”, “μην ασχολείσαι με το τι λένε οι άλλοι”, βιώνοντας μια πίεση από το περιβάλλον τους το οποίο προσπαθεί να τους παρακινήσει να σκεφτούν θετικά. Κατά πόσο όμως οι φράσεις αυτές βοηθούν στη βελτίωση της αυτοπεποίθησης από τη στιγμή που αυτός που υποφέρει είναι πεπεισμένος για το αντίθετο? Και κατά πόσο κάποιος θα βοηθηθεί προσπαθώντας να πείσει τον εαυτό του ότι είναι κάτι διαφορετικό από αυτό που νιώθει ότι είναι από τη στιγμή που δεν το πιστεύει ?

Ελάχιστα!!!!! Η αίσθηση ανεπάρκειας που νιώθει κάποιος πηγάζει από πολύ βαθιά κομμάτια τα οποία σχηματίστηκαν νωρίς στην παιδική του ηλικία και δεν μπορούν να αλλάξουν απλά και μόνο υπενθυμίζοντας στον εαυτό του κάποιες απλές φράσεις ή συμβουλές από άλλους.

Η αλλαγή θα έρθει μέσα από τη δέσμευση και την ισχυρή απόφαση να δουλέψει κάποιος τον εσωτερικό του εαυτό, όπου μαζί με τον κατάλληλο ψυχοθεραπευτή θα είναι σε θέση να αγκαλιάσει και να αποδεχτεί τα τραυματικά του κομμάτια και δυσλειτουργικά μοτίβα, με σκοπό την αναγνώριση και τη βιώση τους, αποφασίζοντας τελικά αν θέλει να τα αλλάξει. Άλλωστε, η απόφαση για αλλαγή είναι μια δική του συνειδητή επιλογή η οποία θα επηρεάσει τη μετέπειτα ζωή του!