Παιδιατρική αποκατάσταση και ο ρόλος της μουσικής

Ο Κωνσταντίνος Σαββίδης μας παρουσιάζει το ρόλο της μουσικής στην παιδιατρική αποκατάσταση και τη μέθοδο που ακολουθεί στο κέντρο Λογοθεραπείας και Εναλλακτικών Θεραπειών που έχει ιδρύσει ο ίδιος.

Πότε δημιουργήθηκε το Κέντρο, πού απευθύνεται και ποιος είναι ο σκοπός του;

Το κέντρο μας ξεκίνησε την λειτουργία του τον Σεπτέμβριο του 14 στην Μεσοποταμία Καστοριάς. Είναι κυρίως χώρος παιδιατρικής αποκατάστασης. Ο βασικός μας στόχος είναι το χαμόγελο των παιδιών. Η  πρόληψη, η αξιολόγηση, η σωστή ενημέρωση και τα κατάλληλα θεραπευτικά προγράμματα είναι αυτά που έχουμε ως αρχή στα κέντρα μας. 

Ποιες μεθόδους χρησιμοποιείτε για θεραπείες και ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα θεραπείας;

Είναι ένας χώρος που παρέχονται Θεραπείες Λογοθεραπείας, Μουσικοθεραπείας,  Εργοθεραπείας, Ειδικής Αγωγής, Ψυχοθεραπείες και Συμβουλευτικής, καθώς και μαθήματα φωνητικής και φυσικά το πρώτο Ωδείο ΑΜΕΑ στη Βόρεια Ελλάδα. Το επιστημονικό μας προσωπικό είναι καταρτισμένο με αρκετές μεθόδους που είναι στην φιλοσοφία μας καθώς αναβαθμίζουμε τις γνώσεις μας με 1-2 καινούριες μεθόδους ετησίως. Ο χρόνος που περνάμε με τους  μικρούς μας ήρωες είναι 45΄ στην επίσκεψη τους. Η συχνότητα της εβδομαδιαίας επίσκεψης κρίνεται με βάση τις ανάγκες των παιδιών. 

Τι σημαίνει για εσάς η διαφορετικότητα. Πως την αντιλαμβάνεται η κοινωνία σήμερα;

Για μένα την διαφορετικότητα την βλέπεις ανάλογα σε ποια μεριά βρίσκεσαι . Γιατί θα πρέπει να χαρακτηρίζεται διαφορετικός ένας άνθρωπος σε μία κοινωνία αν αντιμετωπίζει κάποια δυσκολία και όχι ένας που δεν έχει κάποια δυσκολία .  Αν είσαι ένας άνθρωπος  που δεν έχεις κάποια δυσκολία και μπεις σε μια ομάδα ανθρώπων που αντιμετωπίζουν δυσκολίες αυτομάτως χαρακτηρίζεσαι διαφορετικός, το ίδιο και αντιστρόφως. Ίσως θα πρέπει να αναρωτηθούμε όλοι μας τελικά ποιος είναι διαφορετικός ???

Βλέπουμε ότι χρησιμοποιείτε πολύ τη μουσική ως μέθοδο θεραπείας. Ποιος είναι ο ρόλος της και πώς υποστηρίζει τις άλλες μεθόδους;

Η μουσική είναι από μόνη της ένα θεραπευτικό μονοπάτι. Όταν αυτό συνδυάζεται με επιστημονική κατάρτιση τότε γίνονται άλματα στην θεραπευτική μας σχέση με τα παιδία. Η αγάπη μας για την Λογοθεραπεία και την Μουσική μας οδήγησε σε  κάτι καινούριο για τα Ελληνικά θεραπευτικά δεδομένα. Τη ΄΄Μέθοδο Σαββίδης΄΄ που συνδυάζει την επιστήμη της Μουσικής και της Λογοθεραπείας.  Προσαρμόζουμε τα τραγούδια που ζητάνε τα παιδιά με βάση το θεραπευτικό πρωτόκολλο που έχουμε δημιουργήσει και έτσι τα παιδιά περνάνε καλά στις ώρες που μας επισκέπτονται. Εκτός από κιθάρες , πλήκτρα , και κρουστά στα κέντρα μας τα παιδιά θα έρθουν σε επαφή με όχι και τόσο γνωστά όργανα όπως το Theremin που είναι ένα όργανο με δύο κεραίες που δημιουργούν ηλεκτρομαγνητικό πεδίο , και το Eye Harp το οποίο είναι ένα όργανο που ο ενδιαφερόμενος παίζει μόνο με τα μάτια του. Όσο αφορά την αποτελεσματικότητα της μεθόδου μπορείτε να επισκεφτείτε την σελίδα μας στο Facebook και να δείτε την πρόοδο και τα χαμόγελα μας.

Ποιος είναι ο ρόλος των οικογενειών των παιδιών στη διαδικασία θεραπείας;

Η οικογένεια θα πρέπει να ενημερώνεται εγκαίρως καθώς η καλύτερη θεραπεία είναι η πρόληψη. Όσο αφορά στην θεραπευτική διαδικασία στα δικά μας κέντρα η οικογένεια δεν έχει ενεργό ρόλο κατά την διάρκεια της θεραπείας εντός του χώρου θεραπείας, εκτός από ειδικές περιπτώσεις που κρίνεται απαραίτητη η παρουσία τουλάχιστον ενός γονέα. Όλα τα μέλη της οικογένειας ενημερώνονται για το πως  θα πρέπει να αντιμετωπίζουν το παιδί, πως μπορούν να το βοηθήσουν στο σπίτι καθώς και έχουν στην διάθεση τους την Ψυχολόγου του κέντρου για συμβουλευτική υποστήριξη. 

Share on
Facebook
Twitter